Boek: Parnassia – Josha Zwaan

Dit jaar heb ik mezelf een doel opgelegd om maar liefst 20 boeken te lezen. Dat klinkt misschien veel, maar met mijn zwangerschapsverlof vlieg ik door de boeken heen. Tot nu toe is het boek Parnassia van Josha Zwaan misschien wel het mooiste boek wat ik dit jaar heb gelezen.

Parnassia

Het boek gaat over het Joodse meisje Rivka wat in de Tweede Wereldoorlog door haar ouders is ondergebracht bij een dominee en zijn vrouw. Bij haar nieuwe ‘papa en mama’ wordt ze Anneke genoemd en krijgt ze een nieuw geloof. Als de oorlog afgelopen is en haar vader en broertje op de stoep staan, herkent ze hen niet meer. Ze kiest er voor om als Anneke door het leven te blijven gaan. Later wordt ze smoorverliefd op Joost. Hij heeft, net als zij, een Joodse achtergrond. Wanneer ze kinderen krijgen, trekt Joost steeds meer naar het Joodse geloof, terwijl Anneke daar juist afstand van wil doen. Het wordt één grote emotionele achtbaan en uiteindelijk neemt Anneke afstand van Joost en haar kinderen.

Jaren later ontmoet Anneke haar dochter Sandra op de begrafenis van Joost. Ze krijgen weer contact en spreken regelmatig af op het strand. Sandra wil weten waarom Anneke haar eigen kinderen in de steek liet. Anneke begint te vertellen over het kleine meisje Rivka en hoe zij veranderde in Anneke.

Parnassia is een indrukwekkend, ontroerend en meeslepend verhaal. Het is prachtig omschreven en erg knap hoe het heden en verleden tot elkaar komen. Het boek geeft een goed beeld van de Tweede Wereldoorlog en alle emotie die daar bij komt kijken. Ik vind het boek nog mooier dan Haar naam was Sarah. Een echte aanrader dus!

Advertenties

3 gedachtes over “Boek: Parnassia – Josha Zwaan

  1. Pingback: Genietmomentjes – juli 2015 | Maud geniet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s